در این آموزش سعی دارم به شما روش های بهروز رسانی یا آپدیت افزونه ها (پلاگین) ،هسته وردپرس و یا حتی قالب را که می توان بصورت خودکار و یا دستی انجام شود را آموزش دهم. معمولا روش بهروز رسانی قالب و هسته وردپرس شبیه Update پلاگین هاست.
افزونه یا پلاگین وردپرس چیست؟
افزونه یا پلاگین (Plugin) به وردپرس قابلیت های بیشتری اضافه می کنند یا در آن تغییراتی را ایجاد می کنند. در حقیقت وردپرس به خودی خود شبیه یک سیستم وبلاگ است تا یک سایت ساز قوی! به عنوان مثال وردپرس بصورت پیش فرض از قابلیت اسلاید تصاویر برخوردار نیست و شما می توانید از طریق پلاگین ها این قابلیت را به آن اضافه کنید.
چطور بهترین افزونه های وردپرس را انتخاب کنیم؟
یکی از منابع رایگان افزونه های وردپرس، مخزن پلاگین های این CMS است که در اختیار شما قرار گرفته است! در مخزن وردپرس هر چیزی نیاز داشته باشید، از جان مرغ تا شیر آدمیزاد وجود دارد! همواره می توانید پلاگین های مورد نیاز خود را از آنجا بصورت رایگان دانلود و با استفاده از آموزش نصب افزونه های وردپرس، روی آن نصب کنید.
شما هیچ محدودیتی در تعداد نصب افزونه روی وردپرس ندارید اما نصب افزونه های زیاد ممکن است، سایت شما را دچار اختلالات زیر کند:
- کاهش سرعت لود وردپرس
- درخواست های بیش از اندازه HTTP
- افزایش کوئری های دیتابیس یا DB Queries
- ایجاد حفره های امنیتی بدلیل عدم بهروز رسانی
جای نگرانی نیست! من در مطلب راهنمای انتخاب بهترین افزونه های وردپرس به شما آموزش و نکات انتخاب برترین پلاگین های وردپرس را دادم!
چرا باید افزونه های وردپرس را بروز یا آپدیت نگه داریم؟
هسته وردپرس همواره در حال توسعه و تغییرات است. این تغییرات و توسعه ها طی بسته های بهروز رسانی در اختیار همه بصورت رایگان قرار می گیرد. اما ممکن است پلاگین و افزونه های نصب شده با این تغییرات سازگار نباشند و سایت را دچار مشکل کنند. بنابراین سازندگان افزونه ها بسته هایی برای Update کاربران آماده می کنند تا پلاگین با ساختار جدید وردپرس هماهنگ شود.
البته این همه ماجرا نیست! علت های زیادی برای ارائه بسته ها وجود دارد مثلا:
- رفع ایرادات امنیتی
- اضافه شده قابلیت ها و امکانات جدید
- بهبود عملکرد و سرعت
- رفع ایرادات و مشکلات و…
برای همین واجب و ضروری است که هسته و افزونه های وردپرس را همواره بروز نگه داریم.
نکات مهم قبل از بهروز رسانی هسته و پلاگین های وردپرس
بهروز رسانی وردپرس و افزونه های آن کاری بسیار ساده است. اما نکات مهمی دارد که اگر به آن ها توجه نکنید ممکن است شما را به دردسر بیاندازد!
در زیر چند نکته که به شما کمک می کند تا بهروز رسانی موفقی داشته باشید بیان می کنیم:
قبل از بهروز رسانی، افزونه قدیمی را دانلود کنید
دانلود پلاگین
قبل از اینکه عملیات بهروز رسانی را انجام دهید، از پلاگین نسخه قدیمی خود یک نسخه پشتیبانی دریافت کنید. دریافت فایل بهروز رسانی به شما کمک می کند تا اگر در زمان بهروز رسانی دچار مشکل شدید، با استفاده از این فایل نسخه قدیمی افزونه را مجددا نصب کنید.
برای اینکار دو افزونه زیر را به شما پیشنهاد می کنم:
افزونه Download Plugin قابلیت دانلود افزونه را در قسمت افزونه ها > افزونه های نصب شده به شما می دهد. اما برای دانلود قالب و افزونه می توانید از افزونه Update Theme and Plugins from Zip File استفاده کنید:
درصورتیکه هسته وردپرس را بهروز رسانی کردید و دچار مشکل شدید می توانید از افزونه WP Downgrade | Specific Core Version استفاده کنید. تنها کافی است نسخه مد نظر خود را برای بازگشت در فیلد وارد یا در داشبورد روی نسخه قدیمی تر کلیک کنید:
قبل از Update از وردپرس خود بکاپ (فایل پشتیبانی) تهیه کنید
یکی از مهم ترین کارهایی که قبل از بهروز رسانی پلاگین و هسته وردپرس باید انجام دهید، بکاپ یا همان پشتیبانی گرفتن از فایل ها و دیتابیس وردپرس است. تصور کنید عملیات بهروز رسانی را انجام دادید و متوجه یک مشکل بزرگ مثلا ناسازگاری قابل با نسخه جدید افزونه ای شدید، حالا چکار باید کرد؟
اینجاست که نسخه پشتیبانی به شما کمک می کند تا سایت خود را مجددا به حالت قبل درآورید و پس از رفع مشکل، مجددأ برای بروز کردن تلاش کنید.
تغییرات نسخه جدید را حتما مشاهده کنید
همانطور که در بالا ذکر کردم، ممکن است تغییراتی در ساختارها ایجاد شده باشد که باعث ناهماهنگی و ایجاد مشکلات در سایت وردپرس گردد. پس مهم است که تغییرات و نیازمندی های نصب را مجددأ بررسی نمایید تا از صحت عملکرد آن آگاه شوید.
برای تمایش جزئیات کافی است وارد پنل مدیریتی وردپرس شوید، سپس از قسمت افزونه ها < افزونه های نصب شده را کلیک کنید. پس از اینکار لیست افزونه های نصب شده روی وردپرس خود را مشاهده می کنید. برای مشاهده آخرین تغییرات روی “نمایش جزییات” کلیک کنید و در پاپ آپ باز شده روی تب ثبت تغییرات کلیک کنید.
اما اگر مثل من مشغله زیادی دارید، کافی است که افزونه Changelogger که کلیه تغییرات پلاگین ها را در صفحه افزونه های نصب شده به شما نمایش می دهد را نصب کنید. پس می توانید که پس از نصب این پلاگین از آخرین تغیییرات پلاگین هایی که نیاز به بهروز رسانی دارند، آگاه شوید:
افزونه بروز را روی لوکال هاست چک کنید
ما قبلا آموزش نصب وردپرس روی لوکال هاست را داده ایم. در حقیقت شما با استفاده از این آموزش می توانید یک یا چند نسخه از وردپرس را روی کامپیوتر شخصی نصب کنید. مزیت اینکار این است که قبل از اعمال تغییرات و یا بهروز رسانی ها روی سایت اصلی، می توانید آن را روی کامپیوتر شخصی چک کنید.
بهروز رسانی را یکی یکی انجام دهید
در وردپرس قابلیت بهروز رسانی چند افزونه بصورت همزمان وجو دارد. اما تصور کنید شما چندین افزونه را باهم بروز کردید. حال اگر سایت دچار مشکل شد از کجا بفهمیم که کدام افزونه باعث این اختلال بوده است؟
با بهروز رسانی تک به تک پلاگین ها، در صورت ایجاد اختلال مانند کندی سرعت، بهم ریختگی و… می توانید عامل اصلی را شناسایی و تا رفع ایراد از بهروز رسانی آن، اجتناب کنید.
پس از ارائه بسته بهروز رسانی، چند روز صبر کنید
معمولا پس از بهروز رسانی هسته وردپرس، چند روزی طول می کشد تا توسعه دهندگان افزونه ها و یا قالب ها بتوانند بسته های Update جدید را منتشر کنند. پس بهتر است چند روزی برای بروز بودن عجله نکنید!
در ساعت پربازدید سایت، وردپرس را بروز نکنید
وردپرس در هنگام بهروز رسانی صفحه ای را به بازدید کنندگان سایت با عنوان حالت نگهداری نمایش می دهد. علاوه بر آن ممکن است در هنگام بهروز رسانی اتفاقات غیر قابل پیش بینی بیافتد. شاید این اتفاق باعث شود چند ساعتی سایت بدرستی کار نکند. پس بهتر است عملیات بهروز رسانی در ساعات کم ترافیک سایت انجام شود.
انواع افزونه های وردپرس از نظر بهروز رسانی
همانطور که گفته شد، وردپرس دارای مخزنی از افزونه های رایگان است. اما توسعه دهندگان زیادی در حال تولید پلاگین های تجاری هستند که برای خرید آن ها گاها باید بصورت دلاری خرید کرد. برخی از افزونه ها نیز هستند که امکان دانلود رایگان را به شما می دهند اما بهروز رسانی آن ها از طریق بخش بهروز رسانی و کلیک روی دکمه بهروز رسانی با پرداخت هزینه امکان پذیر است. دسته آخر افزونه ها، همان افزونه های تجاری هستند که توسط هموطنان ایرانی فارسی سازی شده اند که معمولا امکان بهروز رسانی از داشبورد را به شما نمی دهند و نیاز است در هربار، عملیات بهروز رسانی بصورت دستی انجام گیرد.
روش های بهروز رسانی پلاگین های وردپرس
بهروز رسانی هسته وردپرس از طریق داشبورد مدیریتی وردپرس امکان پذیر است. حتی افزونه ها و قالب هایی را هم می توان از همین طریق بروز کرد. البته به شرطی که از نسخه های تجاری با قابلیت بهروز رسانی و یا از نسخه های دریافت شده از مخزن وردپرس استفاده کنید. این مدل بهروز رسانی را می توان توسط افزونه های خاصی که برای update کردن پلاگین ها طراحی شده اند نیز بصورت خودکار انجام داد. البته نسخه های تجاری را که قابلیت بهروز رسانی ندارند و یا از طریق مارکت های ایرانی خریداری کرده اید را هم می توانید به راحتی از طریق افزونه های خاصی که در ادامه آن ها را معرفی می کنم، بروز کنید.
روش بعدی که کمی پیچیده تر است، بهروز رسانی از طریق هاست و یا FTP است. بدین صورت که شما وارد مسیر Root سایت یا همان Public_html می شوید، سپس پوشه wp-content را باز کرده و بعد از آن وارد پوشه Plugin می شوید. در این قسمت پوشه بهروز رسانی پلاگین را جایگزین پوشه قبلی می کنید.
در ادامه روش های بهروز رسانی پلاگین های وردپرس را به شما آموزش می دهم:
بهروز رسانی پلاگین از طریق داشبورد مدیریتی
بصورت پیش فرض، از طریق داشبورد می توان پلاگین ها و قالب هایی که از مخزن وردپرس خریداری شده را Update کرد. برای بهروز رسانی ابتدا وارد پنل مدیریتی وردپرس شوید و موس خود را روی لینک داشبورد برده و سپس بهروز رسانی ها را کلیک نمایید:
در صفحه باز شده لیستی از افزونه ها، هسته وردپرس و قالب هایی که نیاز به بهروز رسانی دارند را مشاهده می کنید. حالا روی دکمه انتخاب سمت راست کلیک کرده و روی دکمه بهروز رسانی ها کلیک کنید.
بهروز رسانی قالب، افزونه و هسته وردپرس
چند لحظه صبر کنید تا عملیات بهروز رسانی با موفقیت انجام شود.
پلاگین بهروز رسانی افزونه های تجاری از طریق داشبورد مدیریتی
همانطور که در بالا گفتم بصورت پیش فرض وردپرس قابلیت بهروز رسانی افزونه های مخزن وردپرس را دارد. اما با استفاده از این افزونه می توانید افزونه های تجاری که فایل آن ها را در اختیار دارید را نیز بروز کنید. برای اینکار ابتدا افزونه Easy Theme and Plugin Upgrades را با استفاده از آموزش نصب افزونه وردپرس نصب کنید. حال مراحل زیر را برای بهروز رسانی دنبال کنید:
ابتدا از ستون سمت راست روی افزونه ها سپس از زیر منوی باز شده روی افزودن کلیک کنید.
در صفحه باز شده روی دکمه افزودن کلیک نمایید.
سپس با کلیک روی گزینه Browse فایل Zip پلاگین را انتخاب و روی دکمه “هم اکنون نصب کن” کلیک کنید تا عملیات بهروز رسانی آغاز شود.
در پایان عملیات بهروز رسانی یک فایل بکاپ از پلاگین نسخه قدیمی برای شما ساخته می شود که می توانید در صورت بروز مشکل نسخه قدیمی را تا رفع مشکل جایگزین کنید.
آپدیت پلاگین از طریق هاست
در این روش نیاز به یک اکانت FTP دارید( از اطلاعات ورورد به هاست خودتان هم می توانید استفاده کنید). شما می توانید در پنل مدیریت هاست خود یک اکانت FTP بسازید و بعد با استفاده از برنامه هایی همچون FileZilla به فایل های موجود در هاست خود دسترسی پیدا کنید.
معمولا اطلاعات اتصال به FTP هنگامی که هاست را خریداری کردید برای شما ایمیل می شود. اما اگر فراموش کردید این اطلاعات را پنل مدیریت هاست نیز موجود است.
برای اتصال ابتدا در فیلد مقابل Host آدرس دامنه خود را وارد و به ترتیب نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کنید.
پس از ورود موفق، مسیر /wp-content/plugins/ را دنبال کنید.
در این پوشه نام تمامی پلاگین های موجود در وردپرس خود را مشاهده می کنید. در بین آن ها پوشه افزونه مورد نظر را پیدا کنید و روی آن راست کلیک کرده و با انتخاب گزینه Rename انتهای اسم افزونه یک -old قرار دهید. این کار مشخص می کند که کدام پوشه مرتبط با نسخه قدیمی است.
توجه کنید که با Rename کردن پوشه پلاگین، افزونه مد نظر غیر فعال می شود.
حالا نوبت آپلود فایل پلاگین است. ابتدا فایل پلاگین را از حالت ZIP خارج کنید. سپس از ستون سمت چپ در کامپیوتر خود فایل پلاگین را پیدا و پس از یافتن آن روی پوشه راست کلیک کرده و گزینه Upload را بزنید تا مرحله آپلود تمام شود.
آپلود پلاگین جدید با FTP
حالا به پنل مدیرتی وردپرس رفته و روی منوی افزونه ها > افزونه های نصب شده واقع در ستون سمت راست کلیک کنید.فعالا
فعال کردن پلاگین
در لیست افزونه ها روی دکمه فعال کردن کلیک کنید. پس از فعال شدن پلاگین سایت خود را چک کنید تا اگر مشکلی پیش آمده نسخه قبلی را جایگزین کنید. اگر همه چیز خوب پیش رفت، پوشه قبلی افزونه که در آخر اسم آن یک -old قرار دادیم را حذف کنید.
افزونه بروزرسانی خودکار وردپرس
یکی از مشکلاتی که کاربران بالاخص مدیران شرکت با آن مواجه می شوند همین عملیات بهروز رسانی است. چرا که مشغله، نبود نیروی کافی و متخصص باعث می شود نتوانند وقت زیادی را برای نگهداری وب سایت خود بگذارند. شاید همین موضوع ساده باعث هک شدن سایت تجاری آن ها شود.
افزونه Easy Updates Manager به کمک این دسته از کاربران وردپرس آمده است. این پلاگین دارای تنظیمات زیاد و کاربردی است که کلیه عملیات های بهروز رسانی را بصورت خودکار انجام می دهد.
ویژگی های افزونه Easy Updates Manager
- تمام بهروز رسانی را با یک کلیک غیرفعال کنید
- بهروز رسانی خودکار را با یک کلیک فعال کنید
- تنظیمات بهروز رسانی خودکار خود را سفارشی کنید
- گزارشات و لاگ های بهروز رسانی ها
- مخفی کردن پلاگین و بهروز رسانی تم (اگر آن ها بصورت سفارشی سازی شده توسعه یافته اند)
- انتخاب پلاگین ها و تم ها برای بهروز رسانی خودکار
- غیر فعال کردن بهروز رسانی ترجمه هسته، افزونه، تم
- اجبار در بهروز رسانی برای بررسی اینکه بهروز رسانی های خودکار در حال کار هستند
- یکپارچه با UpdraftPlus
- تنظیمات ارسال اطلاعیه ایمیل
و غیره…
معایب آپدیت خودکار افزونه های وردپرس
همانطور که در بالا گفته شد، در برخی از مواقع ممکن است تغییرات شدید، ناهماهنگی نسخه PHP افزونه با نسخه پشتیبانی شده توسط هاست، تداخل با سایر افزونه ها، عدم هماهنگی با قالب و… باعث بروز اشکال در روند فعالیت وب سایت شود. از این رو بهتر است بهروز رسانی خودکار تنها برای افزونه هایی که تغییرات در آن ها کمترین خطا و اشکال را در سایت ایجاد می کند انجام شود. مثلا بهروز رسانی افزونه ووکامرس معمولا قالب را دچار مشکل می کند.