آموزش استفاده از FTP در وردپرس
حتما برای شما هم سئوال پیش آمده که: وقتی از طریق قسمت “رسانه” می توانیم خیلی راحت در وردپرس فایل آپلود کنیم، دیگر چه نیازی به FTP داریم؟ اصلا این FTP چیست؟ چرا باید مدیران سایت استفاده از آن را بلد باشند؟ چطور از FTP استفاده کنم؟ و چندین سئوال دیگر که سعی می کنم در این مقاله یک به یک پاسخ دهم.
اگر چه وردپرس در خود قسمت آپلود رسانه را دارد اما در مواردی مانند رفع خطاها و… نمی توانیم از این ابزار استفاده کنیم. درک اهمیت یادگیری کار با FTP برای مبتدیان کمی دشواراست. از اینرو سعی می کنم دلایل و اهمیت استفاده از FTP را بصورت ساده بیان کنم. همچنین تا پایان این مقاله شما بصورت کامل روش انتقال فایل و استفاده از FTP را آموزش می بینید.
قبل از هرچیز، مدیران سایت باید بدانند که FTP چیست و چرا به آن احتیاج داریم.
FTP چیست؟
FTP یک پروتکل انتقال فایل (File Transfer Protocol) است که امکان انتقال فایل از طریق اینترنت را از کاربر به سرور و بالعکس می دهد. به زبان ساده تر، FTP به شما قابلیت مدیریت فایل های هاست تان را از طریق کامپیوترتان می دهد.
اما افزودن پرونده چند رسانه ای وردپرس همین کار را می کند! پس چه اجباری به آموزش FTP داریم؟ قبل از اینکه شما وردپرس را نصب کنید، نیاز است که فایل های نصب وردپرس را از طریق FTP روی هاست آپلود کنید. همچنین بعد از نصب وردپرس، می توانید قالب ها و افزونه های WordPress را از طریق FTP روی آن آپلود و نصب کنید. صبر کنید، این همه کاربردهای FTP نیست!
چرا باید راهنمای استفاده از FTP را آموزش ببینیم؟
اگر چه وردپرس در قسمت آپلود رسانه اجازه آپلود فایل را می دهد، اما برای آپلود فایل های با حجم بالا بهتر است از آن استفاده نکنید. علتش هم سرعت پایین اینترنت، قطع و وصل شدن های مکرر است که باعث می شود پروسه آپلود فایل، طولانی شود. یکی از دلایل استفاده از FTP، آپلود راحت فایل های حجیم است.
البته استفاده از FTP در وردپرس محدود به انتقال فایل ها نیست. در حقیقت افزونه های WordPress FTP وجود دارند که به شما کمک می کنند پروسه انتقال فایل ها را به راحتی انجام دهید.
اما وقتی پای رفع خطاهای رخ داده در وردپرس پیش میاید، این افزونه ها خیلی کاربردی نیستند. به عبارت دیگر یکی از موارد استفاده FTP در وردپرس، عیب یابی و رفع خطاهاست. برخی از مواقع پس از نصب قالب و یا افزونه در وردپرس، متوجه بروز مشکلات می شوید.
یکی از رایج ترین مشکلات، نمایش صفحه سفید پنل وردپرس است. این مشکل ممکن است بدلیل کدنویسی ضعیف قالب، استفاده از افزونه های ناسازگار و… اتفاق بیافتد. وقتی با چنین مشکلی روبرو می شوید، خیلی از بخش های وردپرس کار نمی کنند. پس برای رفع مشکل، مجبورید به صورت دستی تغییراتی در پرونده های مرتبط با قالب، افزونه و … ایجاد کنید.
برای ایجاد تغییرات نیاز به دسترسی به فایل های وردپرس روی هاست دارید. از اینرو FTP می تواند این دسترسی را به شما بدهد. برای استفاده از FTP نیاز به یک برنامه FTP Client دارید. FTP Client نرم افزاری است که به شما امکان دسترسی، مدیریت و انتقال فایل ها در هاست را از طریق پروتکل FTP می دهد.
در این آموزش، شما یاد می گیرید که از طریق یک نرم افزار FTP کلاینت، روی فایل های هاست خود مدیریت و از فایل های موجود روی کامیپوترتان را خیلی راحت آپلود کنید.
ممکن است که کمی گیج شده باشید، اما نگران نباشید! راهنمای استفاده از FTP که در زیر نوشته ام را تا آخر دنبال کنید. اطمینان دارم در آینده به شما خیلی کمک خواهد کرد.
1. نصب FTP Client
FileZilla یکی از محبوب ترین برنامه های FTP Client است. برای شروع کار با FTP لازم است که این برنامه را از سایت رسمی Filezilla دانلود و نصب کنید.
شاید این مطالب هم دوست داشته باشید
با بازکردن برنامه، پنجره ای مشابه تصویر زیر مشاهده می کنید که دارای قسمت های مختلف زیر است:
کادر قرمز: در این کادر باید اطلاعات FTP خود را وارد کنید.
کادر آبی: در این قسمت فایل ها و پوشه های موجود در کامپیوترتان را مشاهده می کنید.
کادر سبز: در این بخش، فایل ها و پوشه های موجود روی هاست سایت تان را مشاهده می کنید.
2. شروع به کار با Filezilla
برای شروع اطلاعات FTP را از طریق پنل هاست پیدا کنید. درصورتیکه اطلاعات ورود به FTP را پیدا نکردید از سرویس دهنده هاست تان کمک بگیرید.
در کادر قرمز رنگ مشخص شده در تصویر بالا، اطلاعات Host، Username و Password را وارد و سپس روی دکمه Quickconnect کلیک کنید.
درصورتیکه برای اولین بار است که با این کامیپوتر وارد می شوید با پنجره Unknown Certificate روبرو می شوید. تیک گزینه Always trust certificate in future sessions را زده و روی دکمه OK کلیک نمایید.
پس از مدتی اتصال برقرار می شود و لیست فایل های موجود در هاست در سمت راست نمایش داده می شود. از این پس می توانید روی کلیه آن ها مدیریت داشته باشید.
3. مدیریت فایل ها از طریق FTP
پس از برقراری اتصال به FTP، به کلیه پرونده های موجود در سرور دسترسی دارید. در سمت فایل های موجود در سرور، می توانید نام دامنه وب سایت خود یا پوشه های www و یا public_html را مشاهده کنید. این پوشه ها هستند که تمام پرونده ها و پوشه های وب سایت شما در آن ها قرار دارند.
یعنی اگر بدنبال پوشه www.yourdomain.com/uploads در سایت خود می گردید باید وارد پوشه www و یا public_html شوید و بعد می توانید فولد uploads را مشاهده کنید.
آموزش آپلود فایل از طریق FTP
برای آپلود فایل از کامپیوتر در هاست کافیست که فایل و یا پوشه مد نظر را از لیست فایل ها و پوشه های کامپیوتر به سمت فایل ها و پوشه های سرور هاست drag and drop (گرفتن و رها کردن موس) کنید. همچنین می توانید روی آن راست کلیک کرده و آن را بارگذاری کنید. توجه کنید که اگر عملیات drop (رها کردن موس) روی یک پوشه انجام شود، فایل و یا پوشه Drag شده در آن پرونده آپلود می شود.
برای دانلود فایل از سرور هاست نیز می توانید عملیات بالا را بصورت برعکس انجام دهید. یعنی فایل را از سمت سرور هاست به سمت لیست فایل ها و پوشه ها drag and drop کنید.
برای درک بهتر این عملیات، من در تصویر زیر افزونه ای را از کامپیوتر شخصیم روی پوشه plugins آپلود می کنم.(دقیقا برای نصب دستی افزونه از این روش استفاده می شود.)
پس از اتمام عملیات آپلود افزونه، برای فعال کردن افزونه کافیه وارد پنل وردپرس شده و از طریق منوی افزونه ها، آن را فعال کنید.
آموزش حذف فایل از طریق FTP
برخی مواقع است که نیاز به حذف فایل از طریق FTP داریم. برای اینکار کافیه روی فایل و یا پوشه مورد نظر راست کلیک کنید و بعد روی Delete کلیک کنید.
صحبت پایانی و نتیجه گیری
ممکن است فعلا به عنوان یک مبتدی نیاز به استفاده از FTP نداشته باشید. در نهایت، با مشکلاتی روبرو خواهید شد که نمی توانند از طریق پنل وردپرس مشکل را بطرف کنید. پس از دسترسی به فهرست فایل ها و پوشه های هاست از طریق FTP، می توانید مشکلات را برطرف کنید.
همچنین برای آپلود فایل هایی با حجم بالا می توانید از FTP استفاده کنید.
در ادامه این آموزش بزودی بخش های زیر اضافه می شود:
- آموزش ساخت ftp در cpanel
- آموزش ftp دایرکت ادمین
- آموزش ftp در وردپرس
در پایان امیدوارم آموزش کار با FTP برای شما مفید و کاربردی باشد.
درباره بهروز قاسمی
عاشق راه اندازی کسب و کارهای اینترنتی... مدرس و مشاور دیجیتال مارکتینگ/ موسس وب سایت مدیران وردپرس/ مدیر واحد دیجیتال مارکتینگ شرکت آوب
نوشته های بیشتر از بهروز قاسمی
😟 شرمنده ام!
خیلی ناراحت شدم که این مطلب برای شما کاربردی نبود 🙁 به کمکت نیاز دارم تا این محتوا رو بهتر کنم. لطفا پیشنهادت رو برام از طریق فرم زیر ارسال کن تا کیفیت این محتوا رو بیشتر کنم. 🙏
لغو پاسخ
خیلی ناراحت شدم که این مطلب برای شما کاربردی نبود 🙁 به کمکت نیاز دارم تا این محتوا رو بهتر کنم. لطفا پیشنهادت رو برام از طریق فرم زیر ارسال کن تا کیفیت این محتوا رو بیشتر کنم. 🙏
لطفا برای اینکه به ما انگیزه و انرژی بیشتری بدی، از طریق فرم زیر برای ما نظرت رو ارسال کن. 😍