سئو (SEO) به کلیه فرآیندهایی هستند که باعث بهبود و بهینه سازی سازی سایت برای موتورهای جستجوگر و نتیجه کسب رتبه های برتر در نتایج آن ها میشه. فعالیت های بهینه سازی یا همون سئو به دو صورت درون صفحه ای و برون صفحه ای انجام می شند.
سئو برون صفحه ای شامل دریافت لینک از دیگر سایت ها (بک لینک)، اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی و… هستند.
سئو درون صفحه ای شامل لینک های داخلی، استفاده از تگ های متا، نقشه سایت، تجربه کاربری و UI و… می باشند.
بطور کلی سئو امری علمی و پیچیده است که تمام متخصصان و علاقه مندان به این امر باید اطلاعات خود رو بروز نگهدارند. چرا که گوگل برای جلوگیری از تقلب، پیوسته در حال بروز رسانی الگوریتم های رتبه بندی نتایج خود هست.
در نتیجه در این مطلب سعی کردم تعدادی از بهترین و محبوب ترین افزونه های سئو وردپرس را به شما معرفی کنم. توجه کنید که نیازی به نصب همه این افزونه ها نیست و برخی از قابلیت ها مثل نقشه گوگل و… رو افزونه هایی مثل Yoast Seo دارند.
سئوی وردپرس با افزونه Yoast Seo
نیاز به یک افزونه سئو برای بهینه سازی سایت وردپرسی برای موتورهای جستجو دارید؟ Yoast SEO برای همین ساخته شده است.
Yoast SEO یکی از بهترین افزونه های بهینه سازی وردپرس برای موتورهای جستجوگر است که از سال 2008 شروع به کار کرده.
برخی از قابلیت های افزونه سئو Yoast Seo
سازگار با زبان فارسی
ایجاد نقشه سایت خودکار
قابلیت اتصال به گوگل کنسول
آنالیز و تحلیل محتوا و غیره
افزونه سئوی وردپرس All in One SEO Pack
پلاگین All in One SEO Pack یکی از قدیمی ترین افزونه های سئو وردپرس است. قدمت این افزونه به سال 2007 یعنی یک سال قبل از تولد Yoast می رسد. هرچند قدمت این افزونه بیش تر از افزونه یواسته اما از محبوبیت کمتری بین کاربران برخوردار است.
برخی از قابلیت های افزونه سئو All in One SEO Pack
سازگار با زبان فارسی
امکان ایجاد نقشه سایت بصورت پیشرفته
پشتیبانی از فروشگاه ساز ووکامرس
ارسال اطلاعیه به موتورهای جستجو، هنگام انتشار مطلب جدید
دارای ویرایشگر برای اعمال تغییرات در فایل های htaccess
بهینه سازی برچسب ها و نظرات
بهینه سازی دسته بندی مطالب
ساخت فهرست و جدول محتوایی در وردپرس با افزونه Easy Table of Contents
توسط این افزونه می توانید فهرست عنوان های یک مطلب را بصورت لینک درون صفحه ای، قابل کلیک در آورید. به این ترتیب کاربران به راحتی به بخش های مختلف یک مطلب رجوع می کنند. این فهرست علاوه بر تجربه کاربری خوب، در نتایج سئو هم تاثی گذار است.
رفتن به تیتر محتوا توسط گوگل
همانطور که در تصویر مشاهده می کنید Jump to به نتیجه گوگل اضافه شده که با کلیک روی ایجاد یک پایگاه داده برای وردپرس، محتوای این قسمت از مقاله آموزش نصب وردپرس نمایش داده می شود. ما نیز از چنین فهرستی در مدیران وردپرس استفاده می کنیم. نمونه این فهرست در ستون سمت چپ وجود دارد.
افزونه ستاره کردن نتایج گوگل با استفاده از ساختار داده های Schema
ستاره دار کردن نتایج گوگل
حتما هنگام جستجو دیدید که برخی از نتایج ستاره دار هستند یا با نتایج دیگه متفاوت نمایش داده میشند. اما چطوری؟! گوگل چند وقتی هست از ساختار داده ها و Schema برای نمایش نتایج بهتر به کاربران استفاده می کنه. Schema به این صورت هست که روی سایت شما فعال میشه و به گوگل در درک محتوا و… کمک می کنه. گوگل هم از این داده ها در نتایجش استفاده می کنه که باعث افزایش نرخ کلیک یا همون CTR سایت شما میشه.
افزونه هایی مانند Yoast Seo که در بالا معرفی کردم از Schema های زیر پشتیبانی می کنند:
نمایش نشانگر محتوا یا Breadcrumbs
Schema صفحه اصلی (اسم و لوگوی شرکت)
اما Schema به همین تعداد ختم نمی شوند:
مقالات
کتابها
آگهیهای استخدام
معرفی چهرهها و اشخاص
کسب و کار محلی یا سازمانها
دورههای آموزشی
مناسبتها
محصولات
دستور پخت
ویدیو
نظرات
تصاویر
درباره نویسندگان
تاریخ انتشار مطالب
ویرایشهای مختلف
عنوان صفحات و مطالب
و غیره
در ادامه چند افزونه برای فعال کردن Schema از جمله ستاره دارد کردن نتایج به شما معرفی می کنم:
افزونه All In One Schema Rich Snippets
توسط این افزونه محبوب که تا کنون بیش از 90 هزار نصب فعال داشته است، می توانید Schema های زیر را در سایت خود تنظیم و فعال کنید:
بررسی
رویداد
مردم
محصول
دستور العمل
نرم افزار کاربردی
ویدئو
مقالات
پلاگین ستاره دار کردن مطلب در گوگل به نام WP-PostRatings
خوب کار این افزونه اینه در سایت شما سیستم امتیاز مطلب درست می کنه. به اینصورت که کاربران می تونند به مطلب شما ستاره یا همون امتیاز بدند. بعد از اینکه کاربران به مطلب شما امتیاز دادند، نتایج به گوگل معرفی میشن و اون هم با صلاح دید خودش این امتیاز ها رو در نتایج سایت شما نمایش میده.
توجه کنید که تشخیص نمایش و یا عدم نمایش ستاره ها در نتایج توسط گوگل تعیین میشه و ممکنه از چند تا چندین روز طول بکشه.
افزونه بررسی و ستاره دار کردن محصولات در گوگل با WP Product Review Lite
توسط این افزونه می تونید خیلی راحت یه قسمت بررسی محصول بسازید و زیرش لینک خرید رو قرار بدید. با اینکار می تونید از نظر خودتون یک محصول رو مورد ارزیابی قرار بدید. این افزونه نیز از Schema برای ستاره کردن نتایج گوگل پشتیبانی می کنه.
گواهنامه SSL برای Https کردن سایت با افزونه Really Simple SSL
همانطور که می دانید داشتن گواهینامه SSL بر روی سئو تاثیر مثب ایجاد می گذارد. نصب گواهینامه SSL کمی دانش فنی نیاز دارد اما با کمک افزونه Really Simple SSL می توانید خیلی ساده اینکار را انجام دهید.
افزونه Really Simple SSL بطور خودکار تنظیمات شما را تشخیص می دهد و وب سایت شما را برای اجرای https تنظیم می کند.
آمار آنالینیکس گوگل در داشبورد وردپرس با افزونه GADWP
همانطور که می دانید تحلیل آمار بازدید و بهینه سازی صفحهات و… یکی از وضایفی است که مسئول سئوی سایت انجام می دهد.
بهترین ابزار رایگان برای گرفتن آمار بازدید گوگل آنالیتیکس است. توسط این افزونه می توانید در داشبورد مدیریتی وردپرس، اطلاعات آمارگیر گوگل آنالیتیکس را مشاهده کنید. و با بهینه سازی صفحهات آمار ورودی خود را از گوگل بالا ببرید.
ساخت نقشه سایت توسط Google XML Sitemaps
موتورهای جستجوگر مانند گوگل، یاهو و بینگ از طریق خزنده ها (crawlers) مطالب سایت را لیست و در نتایج خود نمایش می دهند.
افزونه Google XML Sitemaps جهت ایجاد نقشه سایت xml ساخته شده است. با نقشه سایت، خزنده ها بسیار راحت تر می توانند ساختار کامل سایت شما را ببینند. علاوه بر این، هر زمانی که یک پست جدید ایجاد می کنید، افزونه به موتورهای جستجوگر اصلی اطلاع می دهد.
کاهش حجم تصاویر با افزونه Smush Image Compression and Optimization
یکی از پارامترهای گوگل برای بهبود نتایج جستجو، حجم سایت است. با افزونه Smush علاوه بر فشرده سازی حجم تصاویر بهبود سئوی تصاویر داحل سایت نیز کمک کنید.
جلوگیری از خطای 404 با افزونه Redirection وردپرس
یکی از علت های افت رتبه در نتایج موتورهای جستجوگر وجود خطاهای 404 است. خطای 404 زمانی اتفاق می افتد که یک صفحه و یا فایل بدایل مختلف از جمله حذف و… وجود نداشته باشد.
برای جلوگیری از خطای 404 از ریدایرکت 301 که عملی شبیه به انتقال و دایورت خط موبایل انجام می دهد استفاده کنیم. این عمل به موتورهای جستجو می فهماند که آدرس صفحه به یک صفحه دیگر منتقل شده است.
پیمایش بیشتر در سایت با افزونه Breadcrumb NavXT
Breadcrumb به معنی لغوی خرده نان یا نان ریزه است. در وب فارسی به نشانگر صفحات معروف است. شاید برای شما هم سئوال شد که BreadCrumb چه تاثیری روی سئوی سایت من می گذارد. در حقیقت افزونه BreadCrumb یک راهنما برای کاربران و خزنده های موتورهای جستجوگر است که به آن ها در پیمایش سایت کمک می کند.
افزونه Breadcrumb NavXT بصورت حرفه ای اما ساده به شما در ساخت BreadCrumb سایت کمک می کند. البته افزونه Yoast و… معمولا این قابلیت رو در خودشون دارند و نیاز به این افزونه نیست.
افزایش سرعت سایت با افزونه WP Fastest Cache
کار این افزونه تبدیل صفحات پویا به صفحات استاتیک است. صفحات پویا از Ram و Cpu سرور برای دریافت و پردازش اطلاعات دیتابیس و… استفاده می کنند. که باعث استفاده زیاد از منابع سرور و در نتیجه کاهش سرعت سایت می شود.
با استفاده از این افزونه می توانید سرعت لود را افزایش دهید. سرعت لود سایت در تجربه استفاده کاربر از سایت و رتبه بندی موتورهای جستجو تاثیر گذار است.
نکته: استفاده از افزونه های کش نیاز به دانش و تخصص دارد. در نتیجه قبل از نصب چنین افزونه هایی ابتدا از سایت خود بکاپ کامل بگیرید.
بهبود سرعت سایت با افزونه Autoptimize
با استفاده از این افزونه شما می توانید فایل های CSS، جاوا و HTML را فشرده و میزان درخواست به سرور را کاهش دهید. علاوه بر این می توانید:
لود تصاویر را با اسکرول انجام دهید (عکس های تنبل)
فونت های گوگل را بهینه نمایید
emoji وردپرس را حذف کنید
و غیره
برای افزایش سرعت و بهبود عملکرد باید از افزونه های کشی مانند: WP Super Cache, HyperCache, Comet Cache یا KeyCDN’s Cache Enabler نیز در کنار این افزونه استفاده کنید.
یافتن لینک های شکسته و خطاها 404 با افزونه Broken Link Checker
همانطور که در بالا افزونه Redirection برای انتقال خطاهای 404 و تاثیرات آن را ذکر کردم، این افزونه با مانیتور کردن سایت، به شما در پیدا کردن لینک های شکسته کمک می کند.
این افزونه به شما اجازه حذف لینک، ویرایش و… را می دهد که باعث حذف خطاهای ناشی از عدم وجود یک آدرس را می دهد.
کاهش حجم تصاویر و لود سایت با پلاگین EWWW Image Optimizer
افزونه EWWW Image Optimizer به بهبود سرعت لود صفحه با بهینه سازی تصویر کمک می کند. افزایش سرعت صفحه می تواند رتبه بندی موتورهای جستجو را بهبود بخشد و همچنین نرخ تبدیل (افزایش فروش و ثبت نام) را بهبود بخشد. همچنین فضای ذخیره سازی و پهنای باند را کاهش می دهد.
عملکرد افزونه EWWW Image Optimizer به این صورت است که تصاویر جدیدی که آپلود می کنید یا تصاویر آپلود شده گذشته را بهینه و به بهترین فرمت تصویر تبدیل می کند.
اشتراک گذاری محتوا در شبکه های اجتماعی با افزونه AddToAny Share Buttons
یکی از پارامترهای موتورهای جستجوگر برای تشخیص مفید بودن یک محتوا، میزان به اشتراک گذاری آن در شبکه های اجتماعی است. از این رو قراردادن دکمه های به اشتراک گذاری در سایت اهمیت زیادی دارد.
افزونه AddToAny Share Buttons به شما کمک می کند که علاوه بر ایجاد تعامل با کاربران و جذب ترافیک بیشتر، محتوای سایت تان را توسط کاربران به اشتراک گذارید. این افزونه شبکه های اجتماعی مانند: Facebook, Twitter, Pinterest, WhatsApp, LinkedIn, Tumblr, Reddit و … را پشتیبانی می کند.
افزایش سرعت بارگذاری وردپرس در موبایل با افزونه amp
وقتی کاربران مجبورند برای مشاهده یک صفحه مدت زمان طولانی انتظار بکشند، در بسیاری از مواقع، صفحه را بسته و به سایت دیگری رجوع می کنند. همین امر باعث می شود موتورهای جستجوگر تشخصی دهند محتوای شما کیفیت لازم را نداشته که کاربر مجددا سراغ آن ها رفته است.
AMP مخفف پروژه گوگل به نام Accelerated Mobile Pages است. AMP یک نسخه کم حجم از سایت را با حذف آیتم های اضافه موجود در نسخه موبایل ایجاد و به کاربران نسخه های موبایل و دستگاه های مشابه نمایش می دهد.
توجه: پیشنهاد می کنم قبل از استفاده این افزونه، درباره مزایا و معایت استفاده از آن تحقیق کنید.
کاهش نرخ پرش یا bounce rate با افزونه Contextual Related Posts
یکی از مواردی که گوگل برای بهبود رتبه سئو مد نظر میگیره میزان ماندگاری و چرخش در سایت هست. چرا که این دو عامل به گوگل نشون میده که تا چه میزان مطلب شما مرتبط با موضوعی هست که کاربر بدنبال اون بوده. افزونه Contextual Related Posts یکی از بهترین افزونه های نمایش مطالب مرتبط هست که باعث افزایش گردش کاربر و کاهش نرخ پرش یا همون bounce rate سایت میشه.